راهنمای کوئل خودرو

« راهنما و دانستنی‌ها »

کوئل‌خودرو چیست و چه وظیفه‌ای دارد؟

یک قطعه الکترونیکی است که دارای تعداد زیادی سلف برای تقویت ولتاژ می‌باشد. این دستگاه وظیفه دارد تا هر ولت را به هزار ولت تبدیل کند. یعنی شما به وسیله کوئل برق ۱۲ ولتی خودرو را به ۱۲ هزار ولت تبدیل می‌کنید. شمع خودرو برای اینکه برای انفجار در محفظه احتراق جرقه بزند به ولتاژی در حدود ۱۲ هزار ولت نیاز دارد که این وسیله به راحتی آن را تامین می‌کند.

انواع کوئل‌ خودرو:

  • کوئل وایردار: در واقع قدیمی‌ترین نمونه کوئل هستند، برای اتصال به شمع حتما نیاز به وایر شمع دارند و به دو دسته زیر تقسیم می شوند.
  1. کوئل معمولی: این مدل بیشتر در خودروهای کاربراتوری و نیمه انژکتوری که دارای دلکو هستند استفاده می‌شود. مانند: پراید، پیکان، نیسان باری و …
  2. کوئل دوبل: این نوع از کوئل بیشتر در خودروهای انژکتوری دیده می‌شود که فاقد دلکو هستند. ولتاژ این کوئل‌ها چند برابر کوئل‌های معمولی است و در خودروهای نسل جدید استفاده می‌شود.
  • کوئل‌های بدون وایر: این نوع کوئل فاقد وایر هستند و به صورت مستقیم روی شمع خودرو وصل می‌شوند. مزیت‌های زیادی دارند که در ادامه به توضیح تک تک آن‌ها می‌پردازیم. کوئل‌های بدون وایر هم به دو دسته تقسیم می‌شود.
  1. کوئل تکی: این مدل علاوه بر اینکه بدون وایر هستند به صورت تکی روی هر شمع قرار می گیرند. یعنی با خراب شدن یک کوئل شما فقط همان یکی را عوض می‌کنید. یعنی کاهش هزینه‌ها در خودروهای پیشرفته مانند: پژو ۴۰۷، بنز، بی ام دبلیو، پورشه و بوگاتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  2. کوئل دوبل: به این مدل کوئل کتابی هم گفته می‌شود. این کوئل به صورت یک تکه و بدون وایر روی شمع‌ها قرار می‌گیرد. متاسفانه قیمت بالایی دارند و با خراب شدن هر یک از آن‌ها باید به صورت کلی تعویض شود. در خودروهایی مانند: پژو ۲۰۶ و زانتیا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مزایای استفاده از کوئل بدون سیم:

به علت نداشتن وایر افت ولتاژ کمتری دارند و ولتاژ در آن‌ها قوی تر است. هنگام وصل کردن کوئل مشکل با اندازه وایرها نخواهید داشت در نمونه سیم‌دار هر وایر را باید بر روی شمع خود نصب کرد. طول عمر آن‌ها تقریبا دو برابر مدل‌های باسیم است.

علائم و نشانه‌های خرابی کوئل خودرو:

  • خودرو روشن نمی‌شود: خودرو شما استارت میخورد اما روشن نمی‌شود. در صورت سالم بودن پمپ بنزین و پر بودن باک به سراغ تست کوئل بروید.
  • لرزش شدید موتور: خودرو شما بد کار می‌کند یا به اصطلاح عامیانه دو کار کند، بعد از اطمینان از سالم بودن شمع و وایر مستقیما به سراغ چک کردن کوئل بروید.
  • افزایش مصرف سوخت: زمانی که بی دلیل مصرف سوخت شما افزایش پیدا کند و شمع و وایر سالم و با دستگاه خودرو فاقد هر گونه خطایی باشد به سراغ این قطعه بروید.
  • خاموش شدن زمان کولر گیری: زمانی که کولر خودرو را روشن می‌کنید خودرو شما به لرزه افتاده و خاموش می‌شود. بعد از اطمینان از سلامت باتری، شمع و وایرها به سراغ کوئل بروید به احتمال زیاد این قطعه خراب است.
  • روشن شدن چراغ چک: اگر از بنزین خوب و باکیفیت استفاده می‌کنید و از سلامت سنسور اکسیژن اطمینان دارید به احتمال زیاد کوئل خودرو شما خراب شده است و باید آن را بررسی کنید.

بهترین راه برای اطلاع از خرابی کوئل:

از دستگاه عیب یابی دیاگ استفاده کنید. اگر کوئل خودرو شما مشکل داشته باشد دستگاه دیاگ خطای خرابی کوئل را نمایش می‌دهد. البته همیشه این خطا را پاک کنید، اگر خطا پاک نمی‌شود، حتما باید کوئل را تعویض نمایید.

بهترین زمان برای تعویض کوئل خودرو:

با اینکه کوئل یک قطعه مصرفی به حساب می‌آید اما با توجه به قیمت بسیار بالایی که دارد پیشنهاد می‌کنم حتما این قطعه را تا زمانی که خراب نشده تعویض نکنید. اگر به فنی خودرو خود حساس هستید و اعتقاد و سرویس دوره‌ای دارید، می‌توانید بعد از هر ۵ بار تعویض شمع و وایر اقدام به تعویض این قطعه مهم و ضروری کنید.

علت خراب شدن کوئل خودرو چیست؟

  • شمع خراب است و متاسفانه به هر دلیل نسبت به تعویض یا تمیز کردن آن اقدام نمی‌کنید.
  • وایرها برق دزدی دارند و ولتاژ را به خوبی هدایت نمی‌کنند، این نوسان ولتاژ هم سبب خرابی کوئل می‌شود.
  • ورود آب و رطوبت به داخل این قطعه که متاسفانه بیشترین علت آن شستشوی موتور در کارواش است.
  • استفاده از سوخت بدون کیفیت، برخی موارد بنزین دارای مقادیر بالایی آب و مواد اضافی است.

نکات مهم و کاربردی هنگام خرید کوئل خودرو:

  1. قیمت کوئل: قیمت نقش مهمی در انتخاب شما دارد، قبل از هر کاری میزان بودجه برای خرید کوئل را مشخص کنید. با مشخص کردن میزان بودجه خود به خود مدل‌هایی که در محدوده قیمتی شما قرار ندارند حذف شده و انتخاب برایتان آسان می‌شود.
  2. نوع کوئل: معمولاً نوع کوئل در خودروهای مختلف متفاوت است، یعنی هر خودرو کوئل مربوط به خود را دارد، بنابراین باید برای هر خودرویی مدل خود آن را خریداری نمایید. در قسمت ابتدایی مطلب انواع کوئل خودرو را نام بردیم و تک تک آن‌ها را مورد بررسی قرار دادیم. شما می‌توانید به آن قسمت مراجعه کرده و کوئل مناسب خودروی خود را انتخاب و خریداری کنید.
  3. برند کوئل: برندهای معروف معمولاً امتحان خود را در بازار پس داده‌اند، تجربه ثابت کرده خرید یک محصول از قبل امتحان شده خیلی بهتر است از محصولی که تازه وارد بازار شده است. هیچ گاه یک برند معتبر که فروش خوبی هم دارد اعتبار چندین ساله خود را فدای سود بیشتر نمی‌کند. بنابراین می‌توان با خیال راحت آن‌ها را خریداری کرد.
  4. گارانتی: بهتر است به سراغ برندهایی بروید که دارای گارانتی و خدمات پس از فروش هستند. این اجناس معمولاً از کیفیت بالایی هم برخوردارند. اگر شرکتهای سازنده جنس بدون کیفیت خود را ضمانت کنند، ضرر و زیان زیادی به آن‌ها تحمیل می شود. پس می توان نتیجه گرفت اجناس گارانتی دار از کیفیت بالایی هم دارند.
  5. لیبل شرکت: متاسفانه کالاهای تقلبی که در بازار تولید می شوند در بسته بندی کالاهای اصلی قرار داده می شوند تا مشتری با اعتبار آن برند محصول مورد نظر آن‌ها را خریداری کند. برای اینکه به اصل و یا تقلبی بودن آن پی ببرید به درب بسته بندی توجه کنید. اگر با لیبل شرکت مورد نظر پلمپ شده بود اصل است در غیر این صورت قطعه مورد نظر شما تقلبی می‌باشد.
  6. از فروشگاه معتبر خرید کنید: متاسفانه روزانه حجم زیادی کالای تقلبی وارد بازار می شود که از نظر ظاهری دقیقاً مشابه جنس اصلی هستند و تشخیص آن‌ها از یکدیگر نیاز به تجربه و مهارت بالایی در این زمینه دارد. پس اگر می خواهید کلاه سرتان نرود و جنس تقلبی را با قیمت اصلی خریداری نکنید حتما از فروشگاه معتبر خرید کنید.

روش نگهداری از کوئل خودرو:

  • همیشه شمع و وایر خودرو خود را به موقع تعویض کنید، خرابی هر یک از آن‌ها منجر به خرابی کوئل خواهد شد.
  • از شستشوی موتور خودرو اجتناب کنید، حتی استفاده از کارواش بخار و مواد مخصوص، گول تبلیغ کارواش‌ها را نخورید.
  • همیشه از پمپ بنزین مطمئن که معمولا زود به زود کنترل می‌شوند استفاده کنید. مانند: جایگاه‌های سوخت داخل شهر
  • اگر موقع کولر گرفتن خودرو شما دچار افت ولتاژ می‌شود، پیشنهاد می‌کنم حتما باتری خود را به یک باتری با آمپر بالاتر تعویض کنید.

.
منبع: کیمیک | https://kimik.ir
.

error: Alert: Content selection is disabled!!