رانندگی در زمان سیل و عبور از سیلاب

« راهنما و دانستنی‌ها »

رانندگی در سیل با خودرو بسیار سخت و مشکل است و هر لحظه امکان دارد که کنترل خودرو از دست راننده خارج شود و خودرو به طرف جریان سیل برود. در این بخش آموزش رانندگی در سیل با خودروهای سواری و وانت را بیان کرده ایم. اگر خودرو شما در سیل گیر کرده است و می خواهید نحوه عبور از سیلاب با خودرو را بدانید با ما همراه باشید.

اگر بدترین اتفاق افتاد و ماشین شما در آب عمیق سیل گیر کرد، همانجا بمانید و برای کمک رسانی تماس بگیرید. از ماشین خارج نشوید و کاپوت را باز نکنید. چرا که اینکار میتواند آسیب را بدتر کند. سعی نکنید دوباره استارت بزنید و ماشین را روشن کنید چرا که اینکار باعث میشود آب وارد موتور شود.

  • انتخاب مسیر دیگر

هرگز از میان آب سیلی که عمیق است و جریان تندی دارد، عبور نکنید یا در صورت امکان از عبور از جاده های سیلابی اجتناب کنید. سعی کنید از چاله‌های پر از آب عبور نکنید و حتی المقدور از جاهایی که تجمع آب وجود دارد دور باشید!

اگر در هنگام رانندگی در سیل فرمان زیر دست تان شل شد، نترسید و صرفا گاز خود را کم کنید و صبر کنید که خودرو عملکرد مناسب‌تری داشته باشد و متعادل گردد. بهتر است ۱۰-۱۵ دقیقه به مسیرتان اضافه شود تا اینکه ریسک نابودی قطعات الکتریکی موتور ماشین را بجان بخرید. حتی ممکن است وسیله نقلیه بطور کامل خراب شود.

  • سنجش میزان عمق آب

عمق آب را هنگام رانندگی در سیل در نظر بگیرید!

اگر شما یک جفت چکمه ضد آب دارید، میتوانید در آب راه بروید تا ببینید عمق آب چقدر است و سپس اقدام به رانندگی در سیل کنید. ( یک چراغ قوه قوی برای بعد از تاریک شدن هوا در ماشین داشته باشید).

یا اینکه میتوانید کنار جاده توقف کنید و اجازه دهید ابتدا سایر وسایل نقلیه عبور کنند. مگر اینکه ماشین شما ۴ چرخ متحرک باشد. حداکثر عمق که به طور استاندارد به شما پیشنهاد میشود، ۱۰cm است.

ماشین های جدید عموماً کیپ هستند و مانع عبور آب به داخل میشوند و میتوانند از آبی به عمق ۳۰cm عبور کنند. پیشنهاد می‌کنیم هرگز آب‌های کم عمق را دست کم نگیرید.

بر اساس یک دستورالعمل خاص توسط اداره مدیریت اضطراری؛ خطر طبیعی منتشر شده ۱۵ سانتیمتر آب می‌تواند به شکستن فرمان کمک کند و کنترل ماشین را برای شما بسیار دشوار کند.

در همین حال، ۳۰ سانتیمتر آب، به طرز شگفت‌انگیزی می‌تواند اتومبیل‌ها را به تدریج از بین برده و شناور کند. در نهایت، ۵۷ لیتر آب برای جابجایی وسایل نقلیه سریع و حتی خودروهای بزرگی مانند SUV، کامیون و وانت کافی است.

  • رانندگی در سیل از کنار سایر خودروها

صبر کنید تا وسایل نقلیه در حال عبور، قبل از اینکه وارد آب سیل شوید، رد شوند خصوصاً اگر خودروهای بزرگی باشند و یا سریع عبور کنند. چرا که آنها میتوانند خودرو شما را خیس کرده و باعث خرابی خودرو شوند.

همچنین استفاده از نور بالا در جاده‌های دو طرفه یعنی صدور حکم تصادف خودتان! در جاده‌های لغزنده و خیس و در هنگامی که باران می‌بارد، به هیچ وجه از نور بالا استفاده نکنید تا همگی دید مناسب‌تری داشته باشند. البته اگر جاده یک طرفه است می‌توانید برای دید بهتر اقدام نمایید.

  • در امتداد بالاترین نقطه جاده حرکت کنید!

هنگام بارندگی شدید از بالاترین سطوح خیابان عبور کنید!

اغلب جاده ها در هر ۲ طرف، کم ارتفاع میشوند. بنابراین هدف، راندن در وسط جاده است. این دلیل دیگری است که شما باید صبر کنید تا خودروهای عبوری از جاده سیلابی بگذرند قبل از اینکه تلاش کنید تا از سیلاب رد شوید.

  • هنگام رانندگی در سیل توقف نکنید

اگر چه شما باید به آرامی در سیل حرکت کنید اما این مهم است که نگذارید ماشین به هنگام عبور از آبهای عمیق، بایستد. زیرا این امر باعث میشود که آب وارد لوله اگزوز شده و آسیب زیادی وارد کند.

همچنان دور موتور را بالا نگه دارید و اگر لازم بود کلاچ را کمی نگه دارید تا این کار را انجام دهد. البته این درخصوص ماشین های گیربکس دستی است. اگر ماشین گیربکس اتوماتیک می رانید، پایین ترین دنده ممکن را انتخاب کنید و پای خود را روی پدال گاز نگه دارید.

  • رعایت فاصله با خودرو جلویی

هنگام رانندگی در سیل فاصله خود را از اتومبیل جلویی حفظ کنید و در صورت امکان اجازه دهید اتومبیل جلویی به سمت مقابل برسد و بعد شما وارد منطقه آب‌گرفته شوید. فاصله خودرو را با خودروهای کناری هم حفظ کنید!

در جاده‌های خیس و سیلاب هیچ خودرویی اطمینان کامل از استقرار خود ندارد و هر لحظه امکان خارج شدن کنترل خودرو از دست راننده وجود دارد! البته این بدین معنی نیست که از عبور دیگر خودروها وحشت کنید، صرفا حواستان باشد شما دلیل تصادف و اتفاقات ناگوار نباشید!

.

اگر ماشین در سیل گیر کرد چه کنیم؟

اگرچه به هیچ عنوان نباید در جاده‌ها و مسیرهای سیلابی رانندگی کنید اما سیل می‌تواند کاملا ناگهانی و حتی در مواقعی بدون هشدار قبلی واقع شود. با این وجود چندین راه وجود دارد که استفاده از آنها می‌تواند در مواقعی که داخل خودرو خود درست در میان سیل گیر افتاده‌اید و آب در حال بالا آمدن است به شما کمک کند تا از وضعیت بحرانی خارج بشوید.

کارهایی که باید انجام بدهید. . .

  1. آرامش خود را حفظ کنید؛ شما باید عاقلانه و در عین حال سریع تصمیم بگیرید.
  2. چراغ‌های جلوی اتومبیل خود را روشن کنید؛ فلاشر یا چراغ خطر را هم روشن کنید. در اینصورت نیروهای امدادی خیلی راحت‌تر متوجه شما می‌شوند و به کمکتان می‌آیند.
  3. کمربند ایمنی را باز کنید.
  4. قفل درها را باز کنید.
  5. کاپشن، ژاکت، پالتو و به طور کلی لباس‌های رویی را در بیاورید.
  6. پنجره‌ها را خیلی آرام پایین بدهید، بیشتر پنجره‌های الکتریکی باید براحتی پایین بیایند مگر اینکه خودرو شما کاملا زیر آب رفته باشد.
  7. اگر موفق شدید پنجره‌های خودرو را باز کنید به بالاترین ارتفاع ممکن بروید و با شماره‌های امدادی ۱۱۲ و یا ۱۲۵ تماس بگیرید و درخواست کمک کنید.
  8. اگر پنجره‌ها باز نشدند شما باید سراغ درهای اتومبیل بروید. فقط از یک در اتومبیل برای خارج شدن استفاده کنید. در عین حال ممکن است تا زمانی که فشار از بیرون و داخل خودرو به دلیل آب گرفتگی برابر نشده باشد نتوانید در اتومبیل را باز کنید. این بدان معناست که شما باید کمی صبر کنید تا آب وارد خودرو شده و تا جایی بالا بیاید که فشار از بیرون و داخل برابر شود تا بتوانید در را باز کنید. بنابراین آرامش خود را حفظ کنید. گاهی آب باید تا نزدیکی گردن بالا بیاید تا این فشار برابر شود. پس دستپاچه نشوید.
  9. به محض اینکه موفق شدید در را باز کنید خودتان را به نقطه امنی برسانید (این نقطه امن حتی می‌تواند سقف اتومبیل شما باشد؛ البته اگر اتومبیل در حال زیر آب رفتن باشد هرگز نباید روی سقف آن بایستید) و با ۱۱۲ یا ۱۲۵ تماس بگیرید.

کارهایی که نباید انجام بدهید. . .

  1. لطفا عصبی نشوید.
  2. انرژی خود را صرف باز کردن در اتومبیل نکنید چون تا زمانی که فشار از بیرون و درون برابر نشده باشد در خودرو باز نمی‌شود. بدون اینکه دستپاچه شوید صبر کنید تا این فشار به سطح برابری برسد.
  3. تلاش نکنید دارایی‌های خود را هم نجات بدهید! فقط به خودتان و همراهانتان فکر کنید.
  4. برای خارج شدن از خودرو شیشه‌ها را نشکنید. اگر فشار از بیرون و درون به سطح برابری نرسد شیشه ترکیده و قطعات آن به داخل ماشین روی شما و دیگر سرنشینان پاشیده می‌شود.
  5. زمانی که از خودرو خارج شدید کنار آن نمانید؛ به سطحی مرتفع بروید.
  6. بعد از خروج، اگر خودرو شما در حال غرق شدن است روی سقف آن نایستید چون امکان دارد همراه خودرو زیر آب بروید یا در صورت چپ شدن ناگهانی‌اش سقوط کنید و صدمه ببنید.
  7. حتی اگر احساس کردید سطح آب رو به پایین می‌رود باز هم به داخل خودرو برنگردید؛ سطح آب ممکن است بدون هیچ هشداری دوباره بالا بیاید. اجازه بدهید نیروهای امدادی خودرو شما را به محل امنی منتقل کنند.

.

پس از عبور ماشین از سیل چه کنیم؟

استارت نزنید!

بعد از کاهش حجم آب جمع شده در زمان سیلاب تا خشک شدن کامل خودرو به هیچ وجه موتور اتومبیل را روشن نکنید، زیرا این امر می‌تواند آسیب‌های جدی به سیستم‌های داخلی اتومبیل شما وارد کند. پس از آنکه حجم آب جمع شده کم شد، می‌توانید از یک متخصص بخواهید که خودرو شما را معاینه کند و اگر از خشک بودن سیستم‌های داخلی اتومبیل اطمینان حاصل پیدا کردید، می‌توانید آن را روشن کنید.

اگر برایتان امکان پذیر نیست که از متخصصان و کارشناسان کمک بگیرید، می‌توانید کاپوت خودرو را بالا زده و با یک پارچه نرم و تمیز تمام سطوح را خشک کنید، البته بهتر است قبل از خشک کردن سیستم‌های داخلی خودرو، ارتباط باطری ماشین را از قطع کنید.

پس از خشک کردن قسمت‌های مختلف موتور و سیم‌کشی‌ها، به سراغ اجزای داخل کابین اتومبیل بروید و سعی کنید با بهره‌گیری از یک سشوار تمام سطوح را در داخل کابین خودرو خشک کنید.

رطوبت به‌وجود آمده در زمان سیل، قادر است روکش صندلی‌ها و داشبورد شما را دچار پوسیدگی کند، به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم پس از سیلاب حتما قطعات داخل خودرو را خشک کنید؛ البته فرایند خشک کردن نیز می‌تواند به قطعات فایبرگلاس و چرم داخل خودرو نیز آسیب برساند، از همین سو می‌توانید از واکس‌های مخصوص خودرو استفاده کنید و اجزای داخلی خودرو را در برابر باد گرم سشوار مقاوم سازید.

فیلتر هوا و فیلتر روغن را جدی بگیرید!

پس از وقوع سیل، قبل از اینکه با اتومبیل‌تان رانندگی کنید بهتر است فیلتر هوا و فیلتر روغن خودروتان را بررسی کنید زیرا در اغلب موارد آب و مواد خارجی دیگر در میان پره‌های فیلتر‌های هوا و روغن خودرو جمع شده‌اند، به همین دلیل بهتر است فیلتر هوا و فیلتر روغن خودرو را پس از وقوع سیل تعویض کنید.

ترمز ماشین را خشک کنید!

وقتی از سیلاب خلاص شدید، در زمان کوتاهی، چند بار پدال ترمز را فشار دهید. اینکار را در یک مکان امن انجام دهید. بدینوسیله ترمزها را خشک کنید و مطمئن شوید که آنها بطور مؤثر پاسخ میدهند. جاده خیس یعنی زمان توقف طولانی‌تر و این یعنی شما برای ترمز کردن باید دقت بیشتری نمایید!

به طور مثال اگر در حال عادی و با دیدن مانع در ۲۰ متری اقدام به ترمز می‌کنید و این ترمز کردن شما به آرامی صورت می‌گیرد و بدون مشکل قبل از مانع توقف می‌کنید، در جاده خیس این فاصله باید حداقل در ۴۰ متری رخ داده و اگر مثل روزهای عادی بخواهید اقدام به رانندگی کنید قطعا رانندگی پرخطری خواهید داشت!

خودرو به نظافت احتیاج دارد!

سیل فقط آب به همراه ندارد و معمولا آلودگی‌ها و مواد شیمیایی بسیاری در زمان سیلاب به بدنه اتومبیل برخورد می‌کنند و بسیاری از این آلودگی‌ها جزء مواد شیمیایی و اسیدی هستند که می‌توانند به بدنه اتومبیل آسیب جدی وارد کنند؛ از همین سو پیشنهاد می‌کنیم پس از سیلاب، بدنه خودرو خود را با شوینده‌های مخصوص و آب به خوبی تمیز کنید.

سیل نکات رانندگی در گیر افتادن ماشین در سیل

.
منابع:

.https://www.pedal.ir
.https://www.kianbattery.com

error: Alert: Content selection is disabled!!